Biblioteca in timp

Biblioteca în timp

           Biblioteca Publică Raională fondată în anul 1946 a fost o legitimă cosecinţă a  unor încercări anterioare în timp de a oferi publicului cititor din oraş acces la un  numar mare de publicaţii.
Conform datelor de care dispunem pînă în sec XIX în Teleneşti exista  bibliotecă doar pe lîngă biserica sf. proroc Ilie, cea mai veche carte din colecţie  datată cu anul 1753.
Aproximativ prin anul 1908 apare o bibliotecă particulară cu 1458 volume  şi o sală de lectură. Cititorii care fregventau această bibliotecă – 74 – la numar –  plăteau abonamentul lunar 25 copeici (Pentru comparative: o pereche de cizme  de lux costau pe atunci 3 ruble).
În anul 1946 este primită Hotarîrea de a fonda la Teleneşti o Bibliotecă  orăşenească, care avea un aspect de tipică “casuţă de lectură”.
De la înfiinţarea ei biblioteca a funcţionat în diferite localuri şi sub diferite  denumiri: Biblioteca Orăşenească; Biblioteca Centrală Raională; Biblioteca  Publică Raională. În timp istoria ei este marcată de etape de dezvoltare care îi  conturează evoluţia:
1946 – se înfiinţează ca Biblioteca Orăşenească, avînd la baza o donaţie de 1500  cărţi în l. rusă;
1947 – Prin Hotărîrea Nr.24 din 24.01.1947 i se acordă un credit pentru  completarea colecţiilor;
1948-1949 – este construită un nou edificiu al bibliotecii cu 2 săli de  lectură şi 2 săli de împrumut, primeşte numele “M. Gorkii”;
1957 – înfiinţarea conform ordinului Ministrului Culturii a Şcolii  Bibliotecarului pe lîngă Biblioteca orăşenească;
1962 – Biblioteca Orăşenească Teleneşti ocupă locul 2 la întrecerea  Unională “în fiecare familie – o carte din bibliotecă”;
1974 – crearea Sistemei Centralizate de biblioteci a raionului Teleneşti, iar  Biblioteca primeşte statutul de Bibliotecă Raională Centrală;
1980 – Biblioteca este amplasată într-un edificiu special construit;
1989 – Biblioteca îşi schimbă numele din “M. Gorkii” în “Vasile  Alecsandri”;
2000 – Este desfiinţat sistemul centralizat de biblioteci, Biblioteca  primeşte statutul de bibliotecă orăşenească;
2003 – Biblioteca este reorganizată în Biblioteca Publică Raională,  devenind centru metodic raional.